In de wereld van de organisatieadviseurs zijn er grofweg twee groepen: de ene groep zweert bij structuurveranderingen de andere groep neemt daarvan afstand ten gunste van de cultuurverandering. Wat werkt?

schroevendraaiers

Een structuurverandering is in elk geval direct nodig als je merkt dat je georganiseerd bent voor gisteren in plaats van voor vandaag, zoals Drucker al in 1990 opmerkte. Vraag jezelf steeds weer af of je organisatiestructuur nog steeds aansluit bij de omvang van je activiteiten, bij de manier waarop je ze vorm bent gaan geven en bij het gepraat in de wandelgangen.

In de 21e eeuw (maar was het ooit anders?) is het van het grootste belang om je organisatie te bouwen op informatie- en communicatiestromen. Het gaat niet om de hiërarchie maar het is van belang dat elke medewerker weet waar hij de informatie vandaan halen kan om zijn werk goed te doen en dat hij weet hoe hij kan zorgen dat een ander de informatie kan vinden om diens werk goed te kunnen doen.
Ga daarom met je teams de informatiestromen eens na. Wie is afhankelijk van wie? Krijgen de mensen die van elkaar afhankelijk zijn ook van elkaar de informatie of moet dat over andere schijven lopen? Dat is niet efficiënt en werkt frustratie in de hand.

De enige manier om dit goed te organiseren is een cultuur- en structuurverandering hand-in-hand te laten gaan.